1. Games laten je kind veilig experimenteren

Kinderen zitten in een levensfase waarin ze van alles willen ontdekken en er veel ‘eerste keren’ zijn. Vergelijk het met een klein vogeltje dat nieuwsgierig over de rand van zijn nestje loert en aarzelend de wijde wereld wil in vliegen.

Games geven je kind de mogelijkheid om dingen die ze in het dagelijkse leven niet onmiddellijk zouden durven, al eens virtueel uit te proberen. Kortom, ze kunnen veilig falen.

2. Games wekken interesse in wiskunde, wetenschappen en technologie

De stelling van Pythagoras gebruiken om in een game een monsterlijke Python te verslaan? Dat is misschien wat overdreven, maar gamen leidt wel vaak tot een verwondering over hoe games technologisch gebouwd worden.

Kinderen raken al gamend vaak geïntrigeerd door het digitale aspect ervan en worden zo spelenderwijs binnengeloodst in de wondere wereld van wiskunde en technologie.

3. Gaming biedt professionele mogelijkheden

Hoe? Vanuit je luie zetel geld verdienen of wat?! Het is misschien niet meteen wat je in gedachten had voor je kind, maar het kan. Er bestaan professionele gamers die –al dan niet de wereld rondreizend- hun brood verdienen met gamen.

Maar de professionele wereld van gaming is nog veel groter dan dat. Zo zijn er game designers, game developers, game streamers, programmeurs, gaming youtube sterren, … Je ziet het, heel wat mogelijkheden!

4. Games helpen je kind leren

Ook op school wordt er gegamed. Ja hoor, echt in de klas. Geen fantasy games natuurlijk, maar sommige games kunnen heel nuttig zijn en worden daarom bewust ingezet door leerkrachten tijdens hun lessen. Het is namelijk één van de nieuwe methodes om leerstof op een leuke manier over te brengen naar kinderen.

Een goeie game maakt leerstof boeiender en dus uitdagender voor je kind om te leren.

5. Games bevorderen probleemoplossend denken

Leren volhouden en falen is niet erg. Daar gaat het om bij probleemoplossend denken. En dat is nu net één van de vaardigheden die ook aangescherpt worden als je kind een game speelt.

Games zijn meestal zo opgebouwd dat ze je helpen als je ergens vast komt te zitten. Want het moet natuurlijk leuk blijven! En het is net die ondersteuning die belangrijk is als kinderen in hun echte leven ook ergens mee vast zitten.

6. Games trainen het geheugen

Iedereen kent waarschijnlijk wel de uitdrukking: mijn geheugen is een zeef! Wel, om dat te vermijden is het belangrijk om van jongs af aan het geheugen goed te trainen en het concentratievermogen te stimuleren. Dat kan natuurlijk op heel veel manieren maar gaming is daar zeker één van.

Creatief omgaan met bepaalde situaties in games vereist immers dat kinderen zich focussen en gaan graven in hun geheugen om te weten hoe ze een gelijkaardige situatie de vorige keer aanpakten.

7. Games geven meer zelfvertrouwen

Weten wat je kan, is belangrijk. En weten wat je niet kan ook! Dat geeft je meer zelfvertrouwen in alles wat je doet in het leven… Klinkt als een wijze levensles van je grootouders? Dat is het ook en gaming kan daarbij helpen.

Want of het nu strategische, sport- of fantasy games zijn, vaak gebruiken gameontwikkelaars een beloningssysteem. Als je een tegenstander verslaat, word je daarvoor beloond en hoe groter de tegenstander, hoe groter de beloning. Goed voor het zelfvertrouwen dus!

8. Games doen vrienden maken

Gamen kan je alleen doen, maar het wordt vaak leuker met twee of met een hele groep! Zo leren kinderen met elkaar spelen, samenwerken en online communities vormen.

In die vriendengroepen wordt niet alleen gepraat over games maar ook over de alledaagse dingen, zoals ‘mama had weer vieze varkenskoteletjes gemaakt’ en ‘papa snurkt kei hard voor de televisie’. Zoals in het echte leven dus!

9. Games helpen revalideren

Gaming is goed voor lichaam en geest! Ja ook voor je lichaam, want wat veel mensen niet weten is dat games vaak gebruikt worden in de gezondheidszorg. Ze maken immers heel wat revalidatieprogramma’s in de kinesitherapie voor kinderen leuker en aangenamer.

We hopen natuurlijk dat dit voordeel van gaming niet meteen op jouw kind van toepassing zal zijn, maar dan is het toch een leuk weetje!

10. Games zijn fun en ontspannend

We zouden het nog bijna vergeten. Maar games zijn natuurlijk ook gewoon fun, fun, fun. De sociale interacties die gamers aangaan, de uitdagingen en beloningen, de fantasiewereld die wordt gecreëerd in games enz. dragen ertoe bij dat je kind zich volledig kan laten gaan. En niet alleen door zelf te gamen, ook door te kijken naar gamers online.

Kortom, blijf als ouder het gamegedrag van je kinderen steeds kritisch monitoren, maar gun hen af en toe ook het plezier om eens total loss te gaan in de virtuele wereld!